MILOŠ

Daljinski upravljano bezposadno zemaljsko vozilo-MILOŠ-N

MILOŠ je daljinski upravljana električna besposadna zemaljska borbena platforma srednje veličine , a osnovna namena ovog sistema je podrška pešadiji i specijalnim jedinicama u onesposobljavanju i neutralisanju pojedinačnih i grupnih pešadijskih ciljeva na rastojanjima do 800 metara.

Poznatiji je pod nadimkom „Mali Miloš“ i ima dva oružna podsistema – mitraljez M86 kalibra 7,62 mm i revolverski bacač granata kalibra 40 mm. Kapacitet borbenog kompleta je 500 metaka 7,62×54 mm i 6 metaka 40×46 mm.

Taktička prednost koju ima u odnosu na druge platforme u svojoj kategoriji, jeste ta da može da prođe kroz vrata standardne širine (80 cm) i da se penje uz stepenice, što omogućuje dodatnu versatilnost, odnosno, može se kretati i izvršavati zadatke unutar objekata. Platforma je balistički zaštićena od oružja kalibra 5,56 mm i 7,62 mm.

Tehničke karakteristike:

Galerija

Logističko daljinski upravljano bezposadno zemaljsko vozilo- Miloš-L

Daljinski kontrolisana besposadna zemaljska platforma je namenjena za logističke potrebe, transporta potrebne opreme (rančevi, municija, hrana, voda, …) sa ciljem da rastereti vojnika u borbenoj situaciji, kao i da transportuje ranjenika i time zameni čoveka u potencijalno opasnim situacijama za njegov život. Kretanjem platforme se upravlja daljinski sa udaljenog bezbednog mesta.

Logistička varijanta BZP kao nadgradnju ima tovarni prostor.