O NAMA - PPT NAMENSKA

Go to content

Main menu:

 
 
Vizija fabrike aviona u Trsteniku stvorena je odmah po završetku Drugog svetskog rata. U okviru Prvog petogodišnjeg plana, koji je aprila 1947. godine izglasala Narodna skupština FNRJ, bilo je predviđeno da se u Trsteniku izgradi fabrika aviona za potrebe narodne odbrane. Prema orijentacionom planu razvoja vojne industrije, u Centralnom projektnom birou pri Generalnoj direkciji vazduhoplovne industrije, projektovana je fabrika aviona pod šifrom " Zavoda 305", čija je izgradnja počela u Trsteniku avgusta 1948. godine. Već naredne , 23.marta 1949. godine, na osnovu poverljivog Rešenja broj 461, koje je potpisao Josip Broz Tito, predsednik Vlade FNRJ i Ministar narodne odbrane, osnovano je Državno preduzeće "Prva petoletka". Njen zadatak bio je da proizvodi borbene avione i avione za obuku.

Vrlo brzo odlučeno je da se fabrika aviona preseli u unutrašnjost zemlje, a Petoleci je poveren već osvojen program- proizvodnja hidroinstalacija i stajnih trapova za različite tipove domaćih aviona i remont stajnih trapova stranih tipova aviona.

Godine 1972. ,u okviru Petoletke, osniva se Fabrika specijalne proizvodnje.
Dolazi do ekspanzije u njenom  razvoju. Na lokaciji današnje PPT Namenske počinje izgradnja nove fabrike. Ista je završena, opremljena i useljena 1983, odnosno, 1984. godine. Iz okvira Prve petoletke, PPT Namenska se definitivno odvaja i postaje potpuno samostalni subjekat 2008. godine.


 
 
Back to content | Back to main menu