demanti - PPT NAMENSKA

Go to content

Main menu:

PROIZVODI
 
 
 
 

     U nedeljniku NIN od 26.12.2019.godine u autorskom tesktu G-dina Vuka Cvijića pod naslovom "GIM-u milioni evra, oružarima dugovi" objavljene su informacije vezane za Privredno društvo PPT-Namenska AD ,koje nisu istinite, i kojima se nanosi šteta ovom privrednom društvu.   
    U navedenom tekstu izneti su neistiniti navodi u vezi sa  poslovnim odnosima koje je  PPT-Namenska AD imala sa Privrednim društvom GIM DOO iz Beograda. Autor ovog teksta g-din Vuk Cvijić , kao izvor ovakvih informacija , navodi autorski tekst generala Momira Stojanovića, nekadašnjeg načelnika VBA, koji je takodje objavljen u NIN-u, a u kome je izneto da je PD GIM DOO imao ekskluzivno pravo da bude posrednik u prodaji minobacača iz Prve petoletke te da je ovo preduzeće nabavljalo minobacače za iznos od 11.000 evra, a da su isti krajnjim kupcima u Saudijskoj Arabiji prodavani za više od 20.000 evra. Dalje se navodi cena od 4.230 evra po kojoj su minobacači izveženi, a do koje informacije je NIN došao na osnovu uvida u dozvolu Ministarstva trgovine .Ova cena je predočena Generalu Stojanoviću, čiji je komentar  bio  takav, citiramo „da je to daleko ispod  svake zvanične cene“ i da je „to mnogo gora korupcija“.
      Imajući u vidu činjenično stanje, koje ne odgovara navodima iznesenim u ovom tekstu obaveštavamo javnost da se radi  o neistinitim informacijama. Poslovanje PPT-Namenska AD sa PD GIM DOO, se odvijalo po istim principima po kojima se odvija poslovanje i sa drugim kompanijama koje se pojavljuju kao posrednci u prodaji proizvoda.
      PPT-Namenska AD, nema niti je imala ugovore, sa bilo kojim posrednikom, bilo domaćim bilo inostranim, kojima se daje  ekskluzvno pravo za prodaju proizvoda iz proizvodnog programa  ove fabrike. U pogledu cena, osnovni parametar prilikom formiranje istih jeste taj da ukupni troškovi izrade ne budu viši od prodajne cene. Kolika će prodajna cena biti zavisi od mnogih tržišnih faktora. Prilikom prodaje proizvoda, ne samo minobacača, ovi principi su uvek primenjivani. U prilog tome govori i činjenica da PPT-Namenska AD , unazad nekoliko godina beleži rast dobiti na godišnjem nivou, uz istovremeno smanjenje dugovanja koje je nastalo u periodu od 2002. do 2013.godine.
     U tekstu nije navedena vrsta minobacača, tako da način na koji je koncipirana ova informacija dovodi u zabludu javnost. PPT-Namenska AD proizvodi sve vrste minobacača, počevši od kalibra 60mm pa do kalibra 120mm.Veličina i tehničke karakteristike ovih minobacača se razlikuju, što utiče i na razliku u ceni. Cena od 11.000 evra, sa kojom licitira General Stojanović, mogla bi eventualno da se odnosi na minobacače kalibra 120 mm, dok je PPT-Namenska AD , Kompaniji GIM  doo vršila prodaju samo minobacača kalibra 82 mm, koji su znatno slabijih karakteristika i znatno niže cene nego minobacači kalibra 120 mm. Pored toga proizvodi PPT-Namenska AD prodavani su kompaniji GIM na paritetu ex-works, odnosno po ceni koja ne uključuje troškove transporta do krajnjeg kupca, troškove posredovanja prema krajnjem kupcu kao i druge troškove koji su karakteristični za prodaju ove vrste robe. Ove okolnosti utiču na  postojanja razlike izmedju cene  po kojoj je roba prodata Kompaniji GIM i cene koju je platio krajnji
kupac. Osnovni razlog zašto PPT-Namenska AD prodaje svoje proizvode uglavnom na paritetu ex works, je taj što je ovo privredno društvo proizvodjač oružja, a ne trgovac , koji ima razvijenu mrežu potencijalnih klijenata. Prilikom prodaje svojih proizvoda PPT-Namenska AD nikada nije ulazila organizacionu strukturu poslovnih partnera, već je jedino vodila računa da su isti likvidni i da mogu platiti vrednost robe. Tako je bilo  u slučaju kompanije GIM kao i slučajevima mnogih drugih kompanija sa kojima saradjujemo.
   
    U pogledu iznošenja ličnih prilika i odnosa gospodje Andjelke Atanasković - generalnog direktora PPT-Namenske, pre svega sa predsednikom Republike Srbije i drugim državnim zvaničnicima, u kontekstu teksta, kojim se želi inicirati sumnja u mogućnost nekekve korupcionaške afere, smatramo da se ovim izašlo iz okvira objektivnog izveštavanja javnosti. Položaj G-dje Andjelke Atanasković, kao generalnog direktora jedne kompanije značajne za sistem odbrane, podrazumeva komunikaciju i sa državnim organima, pre svega u cilju koordiniranja procesa bitnih za sistem odbrane i za Republiku Srbiju. Ove činjenice svakako moraju biti poznate, ako ne autoru teksta onda Generalu Stojanoviću, obzirom da je obavaljao veoma visoke i bitne funkcije za taj sistem.
         Želimo još jednom da ukažemo da je PPT-Namensaka AD, pod rukovodstvom gospodje Andjelke Atanasković i zalaganjem preko 700 zaposlenih , uspela da se od jednog privrednog društva, na ivici propasti, transformiše u jednu stabilnu kompaniju značajnu za sistem odbrane Republike Srbije. Sa druge strane, nedovoljnim pojašnjenjem svih činjenica, plasira se informacija koja treba da postigne cilj, koji nije u skladu sa  principima istraživačkog novinarstva, već se takvim informacijama nanosi šteta ne samo ugledu i poslovanju PPT-Namenska AD već i svih drugih privednih društava Odbrambene industrije Srbije.


                                                                                                                               Menadžment i Sindikat
                                                                                                                                PPT "Namenska",a.d.
                                                                                                                                         Trstenik 
 
Back to content | Back to main menu